Toplotni vir – podtalna voda

Življenje s tokom energije podtalnice

Toplota podtalnice je za izkoriščanje s toplotno črpalko zelo ugoden energijski vir. Njena prednost je sorazmerno konstanten temperaturni nivo, ki je približno med +7 in +12°C. Da lahko koristimo podtalnico, moramo ob zgradbi izvrtati v zemljo dve vrtini, za črpanje in vračanje podtalnice. V prvo vrtino vstavimo cev s potopno črpalko. Med obratovanjem nam črpalka potiska vodo skozi toplotno črpalko, ki ji odvzame toplotno energijo in jo ohlajeno za nekaj °C (od 2 do 4°C) vrača po drugi, nekaj metrov (15 – 20m) oddaljeni vrtini nazaj v podtalnico. Količina vode v sesalni vrtini mora zadostovati za neprekinjeno obratovanje pri največjih toplotnih potrebah. Za črpanje podtalnice potrebujemo vodno dovoljenje, vodo pa je potrebno pred pričetkom del kemično analizirati. Podtalnica je torej zaradi relativno visoke temperature idealen vir toplote, saj z njo dosegamo visoka grelna števila. Iz tega sledi, da je ta vodni vir energetsko najučinkovitejši (gledano skozi povprečje celega leta).

Toplotne črpalke VODA/VODA dajejo veliko toplotno moč ob zelo majhnih zunanjih dimenzijah. K robustni in inovativni izvedbi še dodatno prispeva poseben ploščni toplotni izmenjevalec iz nerjavnega jekla.

MODELI

WPG-07E-K2, WPG-07E-K2, WPG-10E-K2, WPG-10E-2, WPG-15E-K2, WPG-15E-2, WPG-18E-2, WPG-21E-2, WPG-30-1 HT, WPG-40-1 HT, WPG-55-1 HT, WPG-80-1 HTT, WPG-110-1 HTT

Imate vprašanje? Pišite nam

Pišite nam na info@elektro-jecelj.si ali nas pokličite na 041434499.